donderdag 25 november 2010

Quilten en Delfts Blauw

Het is koud buiten, er word sneeuw verwacht, kortom het is winter. Nou is dit niet echt mijn seizoen, maar het is wel ideaal om weer aan het hobbyen te slaan. En nou is dat bij mij puzzelen, of iets gaan fröbelen. En aangezien het al maanden kriebelt in mijn handen, en mijn hoofd vol ideeën zit, ben ik weer aan het quilten geslagen. Weet je wel, allemaal lapjes aan elkaar naaien en er dan een deken ofzo van maken. En het doorstikken van de deken is dan het eigenlijke quilten. Dit kun je met de hand of met de naaimachine doen. Eigenlijk moet het met de hand, maar dat gaat mij te langzaam, dus doe ik het met de naaimachine…. Nou zul je misschien wel denken, dit is toch een weblog over Hongarije, wat heeft dit nou met Hongarije te maken? Eigenlijk ook niks, ware het niet dat ik nu een quilt ga maken voor ons huisje in Hongarije. Kijk en dan is de link toch gelegd.
Mijn allereerste quilt ligt nu in Hongarije op ons bed. En die ziet er leuk uit, maar het is echt een beginners geval.




Gewoon allemaal verschillende lapjes aan elkaar genaaid tot een grote deken. Beetje doorgestikt en klaar was kees. Geen mooie achterkant, en de stof schijnt door…  Hij heeft jaren in het tuinhuis op de bank gelegen. Zag er heel gezellig uit. Maar aangezien het tuinhuis de laatste jaren als opslag voor Hongarije werd gebruikt, lag de quilt opgevouwen in een hoek. Kijk en dat vond ik toch wel jammer, dus heeft hij in Hongarije een tweede leven gekregen.

Mijn 2e quilt zag er al veel beter uit. Ik had er zelfs een patroon voor gemaakt! De kleuren van deze quilt waren net als bij de 1e rood, wit en blauw. Ja ik kan er ook niks aan doen, maar dan zijn nu eenmaal mijn lievelingskleuren. In deze quilt zitten heel veel mooie lapjes uit Zweden in verwerkt. Want overal waar ik kom, kijk ik naar lapjes stof. Gek ben ik er op! En aangezien mijn jongste broertje in Zweden woont, kom ik daar toch wel regelmatig. Dus ook daar heb ik de weg naar de kringloopwinkels gevonden. En daar hebben ze toch een mooie stofjes! Weer heel anders als hier. En het kost geen drol. En dat is nou het mooie van deze quilt, je ziet er Zweedse stofjes in terug, maar ook mooie theedoeken van de Zeeman hier uit Rooi.


Maar het nadeel van deze quilt is toch wel de afmeting. Hij is vierkant, en dat is als deken eigenlijk niet slim. Want hier bij ons in huis worden de quilts nog al eens gebruikt om lekker onder te gaan liggen op de bank. Maar dan hangt deze altijd op de grond. Dus daar heb ik niet goed over nagedacht…
Mijn 3e quilt heb ik speciaal voor mijn dochter gemaakt. Ze kreeg een nieuwe kamer in de kleuren lime en turkoois. En ze vond die lapjesdekens van mij zo mooi, of ik die voor eentje wilde maken voor op haar bed. Ja natuurlijk doe ik dat. Vereerd als ik was, zocht ik stad en land af voor mooie lapjes in die kleuren. En dan viel nog niet mee kan ik je zeggen. Maar uiteindelijk was de stapel groot genoeg en kon ik aan de slag. Geleerd van de vorige quilt, zou deze de maat krijgen van een eenpersoons dekbedovertrek. Wederom een patroon gemaakt, een mooie stof voor de achterkant gekocht, nu kon er niks meer fout gaan. Avonden lang heb ik zitten knippen, meten en naaien. Wat was ik trots toen hij klaar was!


Maar toen de dag aanbrak dat hij gereed was om op het bed te leggen, werd hij opgevouwen en op de stapel gelegd bij de andere dekens…. Mijn dochter had ondertussen een vriendje en een tweepersoons bed gekregen. En de kleuren van haar kamer waren ook al weer veranderd…. Ja ze vond het wel zielig voor mij, maar ze kon er echt niks mee doen, zei ze. Nouja als ze ooit het huis uitgaat, krijgt ze hem mee. Maar bij deze quilt klopte wel alles, patroon, maat en mooie kleurtjes. En zo leer je iedere keer bij.
En nu ga ik dus beginnen aan mijn 4e quilt. Deze word speciaal gemaakt voor ons huisje op de heuvel. Nou heb ik nog niet echt nagedacht over de maat, maar het lijkt me verstandig als hij op een tweepersoons bed past.  Lekker zo’n grote die je op een mooie zomerdag ook op het gras kunt leggen. Waar je dan lekker met je hele gezin op kunt gaan picknicken.. zie je ook altijd in die tijdschriften. Maarja dat zal er wel niet van komen. Afijn je snapt wel wat ik bedoel. Voor deze quilt ga ik alleen blauwe en witte stofjes gebruiken. En ik heb hele mooie delfts blauwe stofjes gekocht! Ik heb altijd al van delfts blauw gehouden, ook toen dat nog heel oubollig was… Ik had mijn keuken vol staan met delfts blauwe vaasjes en schaaltjes. Maar dat was toen allemaal van die nepzooi. Ondertussen is dit allemaal ingepakt in dozen om mee ten nemen naar Hongarije. Een aantal jaren gelden kocht ik mijn eerste echte Porceleyne Fles bord. Bij de kringloop kostte die 300 euro. Nou lijkt dat veel, maar je kunt hem nieuw nog kopen voor 1700 euro!


Dat bord hangt sindsdien op de schouw te pronken. En nog iedere dag kijk ik ernaar met veel plezier, ik vind het zo mooi! Mijn vriendinnen snappen er helemaal niks van, die denken: Marti heeft ze niet allemaal op een rijtje. Maar nu mag het weer, nu is delfts blauw weer in de mode! En het mooie is, het delfts blauwe tafelkleed dat ik jaren geleden kocht op de rommelmarkt voor een euro, omdat niemand dat wilde, dat kleed is nu superhip! En het fijne is dat je nu echt mooie delfts blauwe stofjes kunt kopen, in vele uitvoeringen. Dus ik heb zo’n 5 verschillende motiefjes gekocht en die ga ik nu verwerken in mijn nieuwe quilt. En die delfts blauwe stofjes die zijn van de zomer dus in Hongarije. Wat is dat toch, dat ik spullen uit Hongarije mee naar Nederland neem en spullen uit Nederland mee naar Hongarije neem? Ik weet het niet…. Als de quilt klaar is, laat ik hier wel het resultaat zien. Maar dat zal nog wel even duren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten